Niezbędnik kuchenny

Tutaj będę wrzucać nie tylko porady, odnośnie koniecznych i potrzebnych (moim zdaniem) rzeczy w kuchni ale również przydatne przepisy. Ale nie, nie liczcie na to że teraz posypią się przepisy na zupy, do tych próśb nadal podchodzę jak to kolczastego jeża ... tutaj będę prostsze rzeczy np. o zasmażce.

Będę uzupełniać tę stronę w miarę możliwości, bez ciśnienia i napinki :)

Na początku co warto mieć w szafie kuchennej?

  • sól i pieprz a także kostkę rosołową (nie oszukujmy się, nie zawsze mamy czas na 3 godzinne gotowanie rosołu)
  • suszone warzywa (sprzedają takie, jak nie macie ani pietruchy, ani marchewki, super rzecz)
  • tackę warzyw rosołowych (podstawa znakomitej większości zup)
  • puszka krojonych pomidorów (przydaje się do dużej ilości zup)
  • mrożony groszek, mrożoną fasolkę
  • mrożone udko z kurczaka opcjonalnie inne zupne mięso, byle nie gulaszowe
  • drobny makaron
  • kasza manna, chociaż może być też mąka i z tego zasmażka
  • śmietana do zupy
  • fajny garnek z pasującą pokrywką
  • ściereczkę
  • mikser z pokrętłem do rozdrabniania zupy ( nie musi być to żaden inny wymyślny sprzęt, powiem więcej, im bardziej wymyślne tym gorzej się obsługuje i człowiek się wkurza)
  • dobry nóż i obieraczka do warzyw